
نقش خیریه در توانمندسازی افراد
استفاده بهینه از ظرفیتها، استعدادها و تواناییها را توانمندسازی گویند. این عبارت در مقابله با باورهای سنّتی که ضعف و نقص موجود را برجسته میسازد شکل میگیرد. در واقع توانمندسازی لازمه توسعه و پیشرفت در هر حوزهای است. این امر میتواند در مورد یک فرد، گروه، منطقه یا جامعه اجرا شود. به عبارت دیگر افراد توانمند جامعهای توانا را میسازند که همواره در مسیر رشد و تعالی گام برمیدارد. مؤسسات خیریه به عنوان سازمانهای مردمنهادی که از اثرگذاری اجتماعی خوبی برخوردارند میتوانند نقش بسزایی در توانمندسازی جامعه داشته باشند.
مطالب دیگر را در بلاگ ما بخوانید
راهکارهای عملی توانمندسازی چیست؟
همانطور که در تعریف توانمندسازی گفتیم هدف از این فرایند استفاده بهینه از تمام ظرفیتها و استعدادهای موجود است این هدف در مقام عمل در قالب اهداف زیر نمایان میشود:
- تسهیل وظایف افراد به منظور دستیابی به نتیجه بهتر.
- سرمایهگذاری در یادگیری و آموزش به منظور ارتقا و پیشرفت مداوم.
- ایجاد انگیزه و نشاط برای درک ارزشها و اهمیت تداوم راه.
- ایجاد ارتباطات مؤثر به منظور تقویت استعدادها و ارتقاء آنها.
- اطلاعرسانی و هدایت مؤثر به منظور بهینهسازی امور.
توانمندسازی مناطق محروم
با استناد به تعریف توانمندی، حمایت از مناطق محروم میتواند سمت و سوی دیگری داشته باشد. مؤسسات خیریه میتوانند به جای خدمات موقتی نظیر اهدای بستههای حمایتی به مردم مناطق محروم برنامههایی با اهداف و اثرات بلند مدّت را در این مناطق اجرا کنند. بسیاری از مردم روستاها به سبب حوادثی چون سیل یا خشکسالی تنها سرمایه خود یعنی دام یا محصولات کشاورزی را از دست دادهاند. در نتیجه امکان کسب درآمد برای ایشان وجود نداشته و آنها را در زمره مددجویان مؤسسه خیریه قرار داده است. تأمین حداقل سرمایه برای راهاندازی دوباره دامداری و کشاورزی میتواند سبب خودکفایی این مردم شود.
وجه دیگر توانمندسازی مناطق محروم، بررسی استعدادها و ظرفیتهای بومی هر منطقه است. آداب و رسوم، صنایع دستی و حتّی غذاهای بومی هر منطقه میتوانند عاملی برای کسب درآمد و محرومیتزدایی باشند. علاوه بر آن بسیاری از روستاهای محروم در مجاورت جاذبههای گردشگری قرار دارند تأمین سرمایه برای تبدیل این روستاها به عنوان اقامتگاه بومگردی میتواند در شرایط اقتصادی منطقه تحول ایجاد کند. تنها کافی است مؤسسات خیریه با همکاری کارشناسان این حوزه خیرین و افراد نیکوکار را در این زمینه آگاه سازند. ضمن این که این موضوع میتواند به عنوان گزینهای برای سرمایهگذاری نیز مورد توجه قرار گیرد.
توانمندسازی معلولین
انتخاب واژه جایگزین “توانیاب” به جای معلول انتخاب ارزشمندی است که بیانگر توانایی محدود این افراد است. این تصور که افراد معلول توانایی رشد و پیشرفت و کسب تجارب مختلف را ندارند اشتباه بزرگی است. هریک از معلولان در کنار محدودیتهای خاص خود استعدادها و قابلیتهای فراوانی دارند. بنابراین مؤسسات خیریه حمایت از معلولان را نیز میتوانند از طریق توانمندسازی آنان عملی کنند. ایجاد اشتغال برای معلولان از جمله خدمات ماندگاری است که مؤسسات خیریه میتوانند از این طریق آن را عملی سازند. یافتن مشاغلی که با شرایط این افراد مطابقت داشته باشد غیرممکن نیست. حتّی امروزه اثبات شده بسیاری از معلولین در محدوده توانایی خود از تمرکز و کارایی بیشتری نسبت به افراد سالم برخوردار هستند.
توانمندسازی زنان روستا
از جمله اقداماتی که مؤسسات خیریه در راستای محرومیتزدایی در روستاها میتوانند انجام دهند استفاده از ظرفیت زنان روستا است. در جامعه روستایی که منابع محدودی برای درآمدزایی وجود دارد بهرهگیری از ظرفیت زنان روستا میتواند نقش بسزایی در بهبود وضعیت اقتصادی خانوادههای روستایی داشته باشد. البته با توجه به بافت سنّتی این مناطق نباید هنجارشکنی در این زمینه صورت گیرد. بلکه استعدادهای ذاتی زنان روستا مانند پخت غذاهای بومی و تولید صنایع دستی باید مورد استفاده قرار گیرد.
از سوی دیگر با توجه به نقش زنان در پرورش نسلهای بعد، توانمندسازی زنان از طریق آموزش مهارتهای زندگی میتواند در تقویت بنیانهای خانواده و تربیت نسلی سالم و پویا بسیار اثرگذار باشد. مؤسسات خیریه میتوانند با همکاری مشاوران و روانشناسان برنامههای منظمی در این زمینه داشته باشند.
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید