
نقش خیریهها در توانمندسازی زنان سرپرست خانوار
حمایت از زنان سرپرست خانوار بخش مهمی از خدمات مؤسسات خیریه را تشکیل میدهد. زیرا زنان به طور طبیعی به ویژه در مناطق سنّتی، وظیفه تأمین مخارج زندگی را بر عهده ندارند. زمانی که بازی روزگار آنها را به سرپرست خانواده تبدیل میکند با مشکلات فراوانی روبرو هستند. مسئله مهم این است که عمده زنان سرپرست خانوار که به حمایت نیاز دارند از دانش و مهارت محدودی برخوردارند. مؤسسات خیریه میتوانند با ارائه حمایتهای مالی آنها را برای همیشه وابسته به این حمایتها کنند و یا با توانمندسازی زنان سرپرست خانوار نقش مؤثری در خودکفایی و پیشرفت آنها ایفا کنند.
مطالب دیگر را در بلاگ ما بخوانید
راهاندازی مشاغل خانگی
همانطور که اشاره شد در مسئله حمایت از زنان سرپرست خانوار، جامعه هدف، زنانی هستند که بیشتر عمر خود را در خانه گذرانده و مهارت خاصی ندارند. لذا بهترین گزینه برای توانمندسازی آنان راهاندازی مشاغل خانگی است. زیرا اساس این مشاغل، اموری است که زنان خانهدار در آن تبحر دارند. تنها کافی است برای راهاندازی کسب و کار مورد حمایت قرار گیرند. مؤسسات خیریه در مرحله اوّل با ارائه آموزشهای لازم میتوانند زنان را برای راهاندازی کسب و کار راهنمایی کنند. به عنوان مثال در مورد فروش محصولات غذایی خانگی اطلاعاتی در مورد نحوه فروش اینترنتی، ایجاد صفحه فروش، نحوه تهیه، بستهبندی، نگهداری و ارسال مواد غذایی از جمله مواردی است که باید پیش از شروع کار آموزش داده شود. در ادامه نیز خیریهها میتوانند با خرید بخشی از محصولات و معرفی مشتری تا رونق گرفتن کار مددجویان خود را همراهی کنند.
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید
راهاندازی کارگاههای صنایع دستی
در توانمندسازی و ایجاد اشتغال استفاده از ظرفیتهای بومی هر منطقه اهمیت زیادی دارد. یکی از ظرفیتهای موجود در مناطق محروم و روستاهای دورافتاده هنرهای سنّتی و صنایع دستی هر منطقه است. توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در مناطق محروم میتواند با استفاده از همین ظرفیتها شکل بگیرد. ضمن اینکه فرهنگ سنّتی و آداب و رسوم بومی گاه محدودیتهایی برای زنان ایجاد کرده و در مقابل تغییرات ناگهانی مقاومت میکند. در مقابل، استفاده از فرهنگ و آداب و رسوم منطقه سبب همراهی و همکاری بیشتر مردم میشود.
مؤسسات خیریه میتوانند با راهاندازی کارگاههای صنایع دستی فرصتی برای تولید این محصولات در اختیار زنان سرپرست خانوار قرار داده و با خرید محصولات آنها زمینه اشتغال و خودکفایی آنان را فراهم سازند. نمونه این کار در روستاهای محروم کرمان عملی شده است. راهاندازی کارگاههای فرشبافی که هنر زنان آن منطقه است زمینه کسب درآمد برای ایشان فراهم کرده است. نکته جالب اینجاست که خیریهای که خرید فرشها از زنان روستایی را بر عهده گرفته از همین فرشها برای تهیه جهیزیه دختران نیازمند استفاده میکند.
معرفی مشاغل دورکاری
چالش مهمی که در زمینه اشتغال زنان سرپرست خانوار وجود دارد مسئله تربیت فرزندان است. حتّی اگر امکان اشتغال برای این مادران وجود داشته باشد دوری از خانه و رها کردن فرزندان میتواند عواقب بسیار خطرناکی داشته باشد. لذا بهترین گزینه این است که مادر بتواند در خانه و کنار فرزندان خود کسب درآمد داشته باشد. امروزه با گسترش فضای مجازی مشاغل دورکاری فراوانی ایجاد شدهاند. امّا بسیاری از مردم آشنایی چندانی با این مشاغل ندارند. مؤسسات خیریه میتوانند برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار از آموزش و معرفی فرصتهای شغلی دورکاری استفاده کنند. برخی از این مشاغل مانند منشی دورکار و یا فروشنده اینترنتی مهارت خاصی نیاز ندارند. مؤسسات خیریه با تهیه ابزار کار، ارائه آموزشهای اوّلیه و معرفی جهت استخدام میتوانند زمینه خودکفایی زنان سرپرست خانوار را فراهم سازند.
توانمندسازی روانی
زنان سرپرست خانوار بخشی از زنان جامعه هستند که به دلایل مختلف، مسئولیت مضاعفی بر عهده دارند. از آنجایی که عاملی دردناک از قبیل از دست دادن همسر، از کارافتادگی همسر و یا طلاق، این زنان را در این شرایط جدید قرار داده است پیش از هر چیز آنها به حمایت روانی و آرامش روحی نیاز دارند. پذیرش مشکلات و رنجهای زندگی و نحوه مواجهه با معضلات این شرایط جدید، مسئلهای مهم و حیاتی در موضوع حمایت از زنان سرپرست خانوار است. به خصوص این که اغلب زنان سرپرست خانوار در کنار تأمین مخارج زندگی، تربیت فرزندان را نیز بر عهده دارند.
نکته مهم این است که مؤسسات خیریه حتّی بدون حمایت مالی نیز میتوانند در این زمینه تأثیرگذار باشند. بسیاری از مؤسسات خیریه از همراهی یک مشاور یا روانشناس در مجموعه خود بهرهمند هستند. امّا اگر چنین فردی در مجموعه وجود نداشت میتوان از ایده اهدای تخصص استفاده کرد و از مشاوران و روانشناسان دعوت کرد تا بخش کوتاهی از زمان خود را به رایگان برای حمایت از زنان سرپرست خانوار اختصاص دهند.
به هر حال ارائه مشاورههای حضوری یا تلفنی برای توانمندسازی روحی و روانی زنان سرپرست خانوار باید در اولویت قرار گیرد. آموزش مهارتهای زندگی از قبیل توانایی حل مسئله، خودآگاهی، کنترل استرس، همدلی، ارتباط مؤثر، قدرت تصمیمگیری، تفکر خلاق و تفکر انتقادی از جمله مواردی است که زنان سرپرست خانوار را برای مدیریت بهتر زندگی خود توانمند میسازد. این مسئله با ایجاد فرصتهای شغلی بهتر و بیشتر میتواند نقش مؤثری در آینده این زنان داشته باشد.