
فعالیتهای دامپزشکی در مناطق محروم
زندگی انسان در طول تاریخ همواره به حیوانات وابسته بوده است. لذا حفظ سلامت انسان نیز در گرو حفظ سلامت حیوانات است. شاید دامپزشکی به عنوان زیرشاخهای از علم پزشکی چندان ارج و قربی نداشته باشد ولی حقیقت این است که نقش دامپزشکی در حفظ سلامت جامعه انکارناپذیر است. البته با گسترش جوامع، اهمیت این موضوع تنها در مسئله سلامت نیست بلکه از لحاظ اقتصادی نیز اهمیت فراوانی دارد. بنابراین فعالیتهای دامپزشکی فارغ از مناسبات منطقهای، به عنوان یک برنامه جامع عمومی باید در کشور اجرا شود.
مطالب دیگر را در بلاگ ما بخوانید
نقش دامپزشکی در سلامت جامعه
مطابق اعلام سازمان بهداشت جهانی ۴۹ درصد از عوامل بیماریزا در انسانها از حیوانات منتقل میشود و ۷۴ درصد از بیماریهای نوپدید در جوامع انسانی، منشأ حیوانی دارند. بنابراین سلامت حیوانات ارتباط مستقیمی بر جوامع انسانی داشته و هر گونه کوتاهی در این زمینه میتواند فاجعه به آورد.
نقش دامپزشکی در امنیت غذایی
امروزه مواد غذایی در تمام دنیا به عنوان کالایی استراتژیک محسوب میشوند. امنیت غذایی یک کشور در گرو توانایی تولید محصولات سالم و باکیفیت است. چنین محصولی هم برای مصرف داخلی و هم برای صادرات همواره مشتری خود را خواهد داشت. کارشناسان این حوزه، حفظ سلامت مواد غذایی دامی را از جوانب مختلف بررسی میکنند. از یک سو سلامت دام از لحاظ آلودگی ویروسی یا باکتریایی سنجیده میشود و از سوی دیگر از لحاظ وجود باقیماندههای دارویی از قبیل آنتیبیوتیکها، هورمونها و … مورد بررسی قرار میگیرند.
نقش دامپزشکی در اقتصاد
کشور ما از لحاظ تولید محصولات دامی در فهرست سی کشور برتر دنیا قرار دارد. لذا حفظ سلامت دام و محصولات دامی از لحاظ اقتصادی نیز اهمیت بسیاری دارد. در حقیقت دام و طیور جزو سرمایههای کشور محسوب شده و گسترش فعالیتهای دامپزشکی بهترین راه حفاظت از این سرمایه است. البته لفظ کلی دام به انواع حیوانات اهلی، طیور، آبزیان، زنبورعسل، کرم ابریشم، حیوانات آزمایشگاهی و حتّی حیوانات باغوحش اطلاق میشود. تنوع حیوانات موجود در این فهرست به خوبی بیانگر نقش مهم آن در عرصه اقتصاد کشور است. سرمایهگذاری در هریک از موارد فوق میتواند افزایش تولید داخلی و توسعه اقتصادی را به دنبال داشته باشد. به ویژه آن که در کشور ما پس از نفت بیشترین میزان نقدینگی به سرمایههای دامی اختصاص دارد. بنابراین در راستای توسعه اقتصاد بدون نفت لازم است به فعالیتهای این عرصه به عنوان حافظ سرمایه ملّی بیش از پیش بها داده شود.
اهداف فعالیتهای دامپزشکی
- تأمین بهداشت دام و فرآوردههای آن
- پیشگیری و درمان بیماریهای دامی
- جلوگیری از وقوع یا شیوع بیماریهای دامی
- پیشگیری از تلفات دامی از طریق اقداماتی نظیر واکسیناسیون
- اقدامات مراقبتی و درمانی
- حفظ سرمایههای دامی کشور
- کنترل و نظارت بر رعایت معیارهای بهداشتی در اماکن نگهداری دام
- نظارت بر کارخانجات تولید فرآوردههای دامی
-
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید
ضرورت فعالیتهای دامی در مناطق محروم
متأسفانه مردم روستا و عشایر که سهم عمدهای در تولیدات دامی کشور دارند اغلب جزو اقشار محروم محسوب میشوند. در مناطق محروم هنوز دسترسی به امکانات بهداشتی و درمانی برای ساکنین آن وجود ندارد. در نتیجه نباید انتظار داشت که دسترسی به امکانات و خدمات دامپزشکی برای مردم مناطق محروم میسر باشد. در حالی که دام و طیور، تنها سرمایه و منبع کسب درآمد این مردم است. حوادثی مانند شیوع یک بیماری واگیردار در یک منطقه میتواند به سادگی سبب تلف شدن دامها و از بین رفتن سرمایه مردم شود. از سوی دیگر مطابق دستور سازمان بهداشت جهانی، صادرات فراوردههای دامی تنها در صورت اخذ گواهینامه سلامت از دامپزشکی کشور مبدأ امکانپذیر است. عدم کنترل و نظارت کارشناسان دامپزشکی بر تولیدکنندگان سنّتی فراوردههای دامی، مانع بزرگی در مسیر صادرات است. به همین دلیل ارائه خدمات دامپزشکی به مناطق محروم کاملاً ضروری است.
از سوی دیگر منبع درآمد دامپزشکان نیز تنها از مبلغ ویزیت دریافتی تأمین میشود. در نتیجه آنها تمایلی برای مراجعه مناطق دورافتاده با راههای صعبالعبور ندارند زیرا هزینه و زمانی که صرف این رفت و آمد میشود در مقابل مبلغ کمی که به عنوان ویزیت دریافت میکنند توجیه اقتصادی ندارد. مضاف بر این که بسیاری از مردم روستا توانایی پرداخت همان مبلغ اندک ویزیت را نیز ندارند.
اردوهای جهادی دامپزشکی
خدمات رایگان دامپزشکی برای مناطق محروم از سوی دولت تنها به صورت موردی و در محدوده استانها انجام میشود. ولی در این عرصه نیز در سایه قصور نهادهای دولتی با حضور مردم و فعالان جهادی اقدامات مؤثری صورت گرفته است. دانشجویان و متخصصان دامپزشکی نیز مانند دیگر رشتهها حضور فعالی در اردوهای جهادی تخصصی دامپزشکی دارند. در این اردوها خدماتی نظیر ویزیت رایگان دام، واکسیناسیون و اقدامات درمانی توسط کارشناسان این حوزه ارائه میشود. بخش مهمی از خدمات اردوهای جهادی نیز به آموزش مردم اختصاص دارد. زیرا تشخیص بهموقع و زودهنگام بیماری دام در کنترل و درمان آن بسیار مهم است.
ارائه خدمات رایگان دامپزشکی در مناطق محروم حداقل کاری است که دولت میتواند برای جبران زحمات این قشر کمتوقع و زحمتکش انجام دهد. در واقع میتوان ارائه این خدمات را در قالب تسهیلات دولتی برای توسعه اقتصادی و رونق تولید داخلی تعریف نمود.