
فعالیت های خیریه مساجد کشور در طرح های مومنانه در ایام کرونا
خیریه و فعالیت ها در زمان کرونا ، ویروس کرونا مهمان ناخواندهای است که به یکباره جامعه جهانی را با بحرانی بزرگ روبرو ساخت. این بحران از یک سو باعث افزایش نیازمندان و کمک به نیازمندان و فقرا شده و از سوی دیگر تمامی فعالیتهای اجتماعی مانند امور خیریه را تعطیل نمود. آنچه مشخص است عبور از این بحران تنها در سایه همدلی و مدیریت کارآمد امکانپذیر است.
مردم کشور ما در طول سالها ، اراده و همدلی خویش به خصوص در زمینه کمک به نیازمندان و همکاری با مؤسسات خیریه را اثبات کردهاند. تنها نیاز به مدیریت کارآمدی است که بتواند از تمام ظرفیتهای جامعه به بهترین نحو استفاده نماید. طرح کمک مؤمنانه که توسط مقام معظم رهبری مطرح شدند بهترین شیوه برای استفاده از ظرفیت عموم مردم و همدلی و همراهی آنها در کمک به نیازمندان بود. در این میان با توجه به مشکلات فراوانی که دولت درگیر آن است انتظار از نهادهای دولتی برای ساماندهی کمکهای مردمی کارایی چندانی ندارد.
مساجد از جمله مراکزی بودند که با شیوع ویروس کرونا تعطیل شدند. در حالی که مساجد به دلیل آشنایی با شرایط زندگی مردم و نیز فضا، امکانات و نیروهایی که در اختیار دارند یک ظرفیت بالقوه محسوب میشوند. کما این که در گذشته نیز مساجد نقش مهمی در حل مشکلات مردم و امور خیریه در سطح محلی داشتند. بسیاری از مساجد از فرصت پیش آمده استقبال کردند و به صورت خودجوش برای کمک به نیازمندان پیشقدم شدند. اکنون با گذشت چندین ماه از برقراری شرایط اضطرار در کشور فرصت مناسبی است تا به بررسی خدمات ارائه شده توسط مساجد بپردازیم.

همکاری مساجد و مؤسسات خیریه در شناسایی نیازمندان
شناسایی نیازمندان در سطح کشور و حتّی شهر نیازمند امکانات و نیروهای فراوانی است. در حالی که این امر در سطح محلی به سادگی و توسط نیروهای داوطلب قابل اجراست. این بخش، مهمترین فعالیتی است که مساجد هر محله به سادگی میتوانند آن را اجرایی کنند. در نظر داشته باشید مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا سبب شده گروههایی نظیر سالمندان هم در زمره نیازمندان قرار گیرند. در واقع دو گروه از افراد در این شرایط به کمک نیاز دارند گروه اوّل گروهی هستند که به جهت فقر به خدمات مالی نیاز دارند و گروه دوّم گروههایی مانند سالمندان و بیماران که به خدمات حمایتی نیاز دارند.
شما میتوانید کمک های مالی خود را از طریق پرداخت آنلاین کمک مالی ارسال کنید
همکاری متقابل مؤسسات خیریه و مساجد از ملزومات شناسایی نیازمندان هر منطقه است. قاعدتاً مؤسسات خیریه هر منطقه فهرستی از نیازمندان منطقه در اختیار دارند. ضمن این که سابقه مؤسسات خیریه در اهدای کمکهای مردمی و کمک به نیازمندان میتواند در عمل بسیار مفید باشد.
جمعآوری کمکهای مردمی

مساجد به سبب آشنایی با بزرگان هر محله و اعتباری که نزد مردم دارند به سادگی میتوانند به جمعآوری کمکهای مردمی برای مشارکت در کمک به نیازمندان محله بپردازند. ضمن این که در حین جمعآوری میتوانند از اطلاعات مردم محله در مورد افراد نیازمند نیز استفاده کنند. اجرای این فرایند در سطح محلههای شهر از یک سو موانع موجود در جلب اعتماد مردمی را از میان برمیدارد و از سوی دیگر هزینههای جمعآوری و ارسال هدایا را کاهش میدهد.
توزیع بستههای معیشتی
به دلیل مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از کسب و کارها، افراد فراوانی در تأمین مخارج اولیه زندگی خود با مشکل روبرو شدند. به همین دلیل توزیع بستههای معیشتی به عنوان اولویت اوّل در طرح کمک مؤمنانه مورد توجه قرار گرفت. به خاطر افزایش قیمت کالاهای اساسی، تهیه سادهترین بستههای معیشتی نیز کار دشواری بود. ولی اجرای آن با کمک بزرگان و کاسبان هر محله عامل موفقیت این طرح در کمک به نیازمندان بود.
راهاندازی کارگاه تولید ماسک
از دیگر اقدامات قابل تحسین مساجد در بحران کرونا مشارکت در تولید ماسک برای کشور بود. در شرایطی کارشناسان استفاده از ماسک را بهترین روش برای کنترل بیماری کرونا معرفی کردند که کشور از لحاظ تولید ماسک دچار کمبود بود. لذا مسئولین امر در بسیاری از شهرها با استفاده از فضای مسجد اقدام به راهاندازی کارگاه تولید ماسک کردند. این کارگاهها نیز با همکاری کارشناسان مربوطه و نیروهای داوطلب مساجد به تولید ماسکهای استاندارد و بهداشتی پرداختند. در ادامه مسیر، برخی از این کارگاهها در زمینه تولید لباس مخصوص پزشکان و پرستاران نیز فعالیت خود را ادامه دادند.
ضدعفونی معابر شهری
در روزهای اولیه شیوع ویروس کرونا یکی از نیازهای شهرهای بزرگ، ضدعفونی معابر شهری بود. با توجه به کمبود مواد ضدعفونی کننده و این که این اقدامات باید به صورت شبانه اجرا میشد. مشارکت داوطلبانه مساجد و نیروهای آنها در این امر، نقش مهمی در بهبود شرایط و کنترل آلودگی در سطح شهر داشت.
استفاده از نیروهای داوطلب در مساجد
بخشی از نیازهای مردم در بحران کرونا فارغ از حمایت مالی است. با توجه به توصیه کارشناسان مبنی بر حضور حداقلی مردم در سطح شهر ارائه خدماتی نظیر خرید نان و مایحتاج زندگی از جمله خدماتی است که نیروهای داوطلب مساجد نقش پررنگی در اجرای آن داشتند. بدیهی است مردم نیز به سبب رایگان بودن این خدمات از چنین اقداماتی استقبال کرده و از حضور غیرضروری در اجتماع پرهیز کردند. این خدمات داوطلبانه تنها محدود به مردم نبوده و ارائه خدمات به مراکز درمانی از قبیل ارسال آبمیوههای طبیعی و غذای گرم را نیز شامل میشد.
تمامی این اقدامات مساجد، یادآور سالهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی بود که مساجد به عنوان یک پایگاه مردمی، نقش مهمی در رویدادهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور داشتند. بنابراین بحران کرونا فرصت مناسبی بود تا اهمّیت و ظرفیت مساجد برای مردم و مسئولین یادآوری شود.
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید