
روز جهانی پیشگیری از خودکشی
آمار بالای میزان خودکشی و اهمیت آن در سراسر دنیا موجب شده تا سازمان بهداشت جهانی روز دهم سپتامبر را روز جهانی پیشگیری از خودکشی نامگذاری کند. پدیده خودکشی نه فقط به عنوان یکی از دلایل مرگ انسانها بلکه به خاطر عواقب ناخوشایند آن بر جامعه به بررسی و کنکاش کارشناسانه نیاز دارد. انتخاب هدفمند عنوان “پیشگیری از خودکشی” نیز به همین دلیل بوده که اقشار مختلف جامعه را نسبت به نقش ایشان در پیشگیری از بروز چنین حادثه دردناکی آگاه سازد. در ابتدا لازم است با نگاهی به آمار خودکشی در دنیا نسبت به شرایط موجود اشراف پیدا کنیم. پس از آن به بررسی عوامل مؤثر در پیشگیری از خودکشی میپردازیم.
مطالب دیگر را در بلاگ ما بخوانید
آمار خودکشی در دنیا
مطابق اطلاعات موجود، سالانه حدود یک میلیون نفر در دنیا خودکشی میکنند. به بیان دیگر در هر ۳۰ ثانیه یک نفر در دنیا خودکشی میکند. همین اطلاعات کوتاه برای بیان عمق فاجعه کافی است. یعنی در قرن بیست و یکم و با این همه پیشرفت برای زندگی آسان، در هر ۳۰ ثانیه یک فرد به بنبست کامل میرسد. امّا نکته قابل تأمل این است که در طی سالهای اخیر و علیرغم رواج مشاورههای روانشناسی، این آمار هرساله روند افزایشی داشته است. مهمتر این که به ازای هر یک خودکشی موفق حدود ده مورد خودکشی ناموفق اتفاق میافتد. علاوه بر آن هر خودکشی عوارض بسیار نامطلوبی برای اطرافیان فرد فوت شده به همراه دارد که میتواند آسیبهای جدی به سلامت روانی ایشان وارد سازد. بنابراین علیرغم اهمیت جان تک تک انسانها در موضوع خودکشی تنها مرگ یک انسان مطرح نیست. موضوع شرایط و عواملی است که موجب میشود فردی چنان در تنگنا قرار گیرد که پایان دادن به زندگی خود را تنها راه چاره بداند.
موضوع دیگر مسئله آمار خودکشی در سنین مختلف است. متأسفانه خودکشی دوّمین عامل مرگ و میر در بین افراد جوان در بازه ۱۹ تا ۲۹ سال است. از لحاظ تأثیر سطح رفاه بر آمار خودکشی نیز گرچه ۷۹ درصد موارد خودکشی در کشورهایی با درآمد متوسط و پایین رخ میدهد ولی میانگین میزان خودکشی در کشورهای توسعه یافته و مرفه از دیگر کشورها بالاتر است. نکته جالب توجه این است که آمار خودکشی در کشورهای اسلامی از جمله کشور ما از دیگر کشورها کمتر است. همین امر نشان میدهد باورهای مذهبی و یا یک پشتوانه روحانی، مانع بزرگی در برابر خودکشی است.
راهکارهای پیشگیری از خودکشی
-
اعمال محدودیت برای دسترسی به وسایل خودکشی
این مسألهای است که در بسیاری از کشورها اثبات شده است. مشهورترین موارد نیز ممنوعیت فروش مواد سمی در جامعه بود. سم موجود در بسیاری از مواد حشرهکش و آفتکش برای مرگ یک انسان کافی است. وضع مقررات ممنوعیت فروش این مواد تأثیر فراوانی بر کاهش آمار خودکشی دارد.
-
آموزش مهارتهای زندگی به جوانان
بسیاری از جوانان مهارت لازم برای روبرو شدن با تنشها و استرسهای زندگی را ندارند. در چنین شرایطی کاملاً از زندگی ناامید میشوند و توانایی کنترل هیجانات و احساسات خود را ندارد. نکته غمانگیز ماجرا این است که بسیاری از بازماندگان یقین دارند اگر در آن روز و ساعت شوم کنار آن فرد بودند حتماً میتوانستند او را آرام کنند. پس چرا باید منتظر بحران و فاجعه بمانیم وقتی شرایط جامعه به ما هشدار میدهد. آموزش مهارت حل مسئله و عبور از بحران به سادگی میتواند در تقویت روحیه افراد مؤثر باشد. باور این که مشکل غیرقابل حل و پایان دنیا جز در ذهن انسان وجود خارجی ندارد همان حقیقتی است که در پیشگیری از خودکشی مؤثر است.
-
شناسایی افراد در معرض خطر
به طور قطع تصمیم خودکشی تصمیمی نیست که به یکباره عملی شود. شرایط زندگی و اتفاقات پیرامون یک فرد کم کم او را به سمت چنین تصمیمی سوق میدهد. لذا والدین، معلمان و اطرافیان میتوانند افراد در معرض خطر را شناسایی و در پیشگیری از خودکشی او مؤثر باشند. به ویژه در موارد خاصی که فرد با بحرانی مثل از دست دادن عزیزان درگیر میشود. آگاهسازی همه افراد جامعه موجب میشود با شناسایی و بکارگیری خدمات روان درمانی از بروز فاجعه جلوگیری شود.
همچنین می توانید وارد صفحئخئخخبرلتادلسی۷۸۶۷۸ه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید
-
نقش رسانهها در فرهنگسازی
متأسفانه در کشور ما اخبار مربوط به خودکشی در قالب اخبار حوادث پوشش داده میشود. در حالی که خودکشی نه تنها یک حادثه نیست بلکه زنگ هشداری نسبت به شرایط زندگی در بخشی از جامعه است. فارغ از نوع پوشش اخبار مربوط به خودکشی، بررسی کارشناسی ابعاد مختلف یک خودکشی از وظایف رسانه است. زیرا در حقیقت، خودکشی یک پدیده اجتماعی است که بررسی کارشناسی آن میتواند در پیشگیری از اتفاقات مشابه در جامعه کاملاً مؤثر باشد. نکته بسیار مهم این است که تهیه گزارش و اخبار مربوط به خودکشی باید با نهایت دقّت و حساسیت انجام شود. زیرا مخاطب این اخبار خانوادهها و حتّی افراد در معرض خطر خودکشی هستند.
سخن آخر
متأسفانه عمق فاجعه و ضرورت پیشگیری از خودکشی را تنها کسانی درک میکنند که از نزدیک گرفتار این ماجرا شده باشند. حتّی اگر فردی که خودکشی کرده نه در زمره نزدیکان که از جمله آشنایان شما باشد تا مدّتها دردی در اعماق وجود خود حس میکنید. بدترین قسمت این ماجرا سؤالات بیپاسخی است در مورد چرایی این ماجرا که تا ابد در ذهن شما میماند.