
حمایت از معلولان
بر اساس ارزیابی صورت گرفته توسط سازمان یونسکو در دنیا از هر پنج نفر یک نفر دارای معلولیت است. بنابراین حمایت از معلولان حمایت از بخش قابل توجهی از جامعه است که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. به خصوص این که معمولاً حدود یک سوم جمعیت معلول هر کشور را کودکان معلول تشکیل میدهند و متأسفانه ۹۰ درصد این کودکان از امکانات آموزشی بیبهرهاند.
مطابق آمار فوق، تخمین زده شده که حدود ۱۲ درصد از جمعیت ایران را معلولین تشکیل میدهند. در این میان تنها دو درصد آنها دچار معلولیت شدید بوده و بقیه آنها افراد کمتوان هستند. حمایت از معلولان اگر تنها به همین افراد کمتوان و توانیاب اختصاص یابد تغییرات چشمگیری در کیفیت زندگی آنها ایجاد میشود. در گام اوّل اگر بتوانیم واژه توانیاب را جایگزین واژه معلول کنیم شاید پذیرش افراد معلول در جامعه نیز آسانتر شود. به عبارت دیگر مهمترین چالش در مسیر حمایت از معلولان ایجاد این باور در مردم است که معلولیت معادل ناتوانی نیست و ترحم تنها چیزی است که این افراد نیاز ندارند.
مطالب دیگر را در بلاگ ما بخوانید
ارتباط با معلولان
به طور پیشفرض معلولان نیز بخشی از این جامعه هستند که باید از تمام امکانات و خدمات استفاده کنند. ولی عدم ایجاد زیرساختهای لازم برای حضور معلولان در سطح جامعه موجب شده تا عموم مردم به حضور آنها در جامعه عادت نداشته باشند. به همین خاطر اگر در محیط کار، مدرسه یا در سطح جامعه با چنین فردی مواجه شوند در ایجاد ارتباط دچار مشکل میشوند. اغلب مردم یا از افراد معلول دوری میکنند یا با فرض ناتوانی آنها در صدد کمک به آنها هستند. در حالی که اغلب افراد توانیاب درکنار محدودیت خاص خود، استعداد و توانایی فراوانی نیز دارند. از همه مهمتر این که آنها با پذیرش محدودیت خود از روشهای مختلفی برای انجام امور خود استفاده میکنند. به بیان سادهتر اغلب افراد معلول تنها در موارد خاص و پیشبینی نشده نیاز به کمک دارند. بنابراین حمایت از معلولان لزوماً به معنای کمک مستقیم به آنها نیست بلکه فراهم کردن زیرساختهای لازم برای حضور آنها در جامعه است. نگاه ترحمآمیز و کمکهای بیمورد اطرافیان تنها سبب آزردگی آنها میشود. لذا برای ارتباط با معلولان این چند نکته کلیدی را به خاطر داشته باشید:
- اگر احساس کردید به کمک نیاز دارند مستقیم از خودشان بپرسید و در صورت تمایل به آنها کمک کنید.
- از جملات صریح و واضح استفاده کنید. (به خصوص در مورد افرادی که در صحبت کردن دچار اختلال هستند از عبارات ساده و کوتاه استفاده کنید و در گوش دادن سخنان آنها صبور باشید)
- با آنها ارتباط چشمی برقرار کنید.
- فاصله مناسب را رعایت کنید. (محدوده موردنظر برای حرکت وسایل کمکی مانند ویلچر را در نظر بگیرید)
- هنگام قرار ملاقات امکان، دسترسی افراد معلول به مکان ملاقات را از قبل بررسی کنید.
مشکلات معلولان در جامعه
اغلب افراد معلول خیلی زود محدودیت خود را پذیرفته و جایگزینی برای آن پیدا میکنند. به همین خاطر است که معلولین بسیاری به راحتی در خانه خود زندگی میکنند، امور روزمره خود را اداره میکنند و در مهارتهای خاصی مانند نقاشی حرفهای میشوند. در واقع مناسبسازی فضای خانه این امکان را به آنها میدهد که علیرغم محدودیتهای خود بتوانند یک زندگی عادی را تجربه کنند. اگر این اقدامات در سطح شهر نیز اجرایی شود حمایت از معلولان مصداق عینی پیدا کرده و افراد معلول نیز میتوانند همانند دیگر اقشار جامعه از زندگی عادی برخوردار شوند. ایجاد فضای مناسب برای تحصیل و اشتغال معلولان مهمترین درخواست جامعه معلولان از دولت است. گرچه اقداماتی در این زمینه انجام شده امّا هنوز اقدامات مؤثری مانند اختصاص ۳ درصد از استخدام دولتی به معلولین، اجرایی نشده است.
-
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید
نیازهای معلولان
-
خدمات بیمه و درمان
اغلب معلولان به صورت مداوم به خدمات درمانی نیاز دارند. بنابراین ارائه خدمات بیمه به خصوص بیمه تکمیلی برای معلولان کاملاً ضروری است.
-
اشتغالزایی پایدار
با توجّه به آمار فزاینده معلولان در کشور دریافت مستمری از نهادهای حمایتی راهکار مؤثری برای حمایت از معلولان نیست. از یک سو نهادهای حمایتی مانند بهزیستی منابع کافی برای پرداخت این مبالغ را ندارند. از سوی دیگر این مبالغ برای تأمین مخارج زندگی معلولان کافی نیست. لذا حمایت از معلولان اگر به صورت مهارتآموزی و سپس پرداخت وامهای خوداشتغالی صورت گیرد نتایج بهتری به همراه خواهد داشت.
-
مناسبسازی فضای تردد معلولین در سطح شهر
منظور از این امر، لزوماً ایجاد فضای خاص تنها برای تردد معلولین نیست بلکه رعایت استاندارد در شیب معابر و پلها نیز در بسیاری از موارد کفایت میکند.
-
امکان استفاده از وسایل نقلیه عمومی
تخصیص بخشی از ظرفیت وسایل نقلیه عمومی به معلولین برای تردد آنها در سطح شهر ضرورت دارد. مناسبسازی وسایل نقلیه موجود و یا خرید وسایل خاص معلولین باید در دستور کار نهادهای مربوطه قرار گیرد.
-
تقویت نظارت بر خدمات مورد نیاز معلولین
معضل بزرگی که در جامعه ما وجود دارد این است که بسیاری از موارد فوق در قالب قوانین مختلف به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است. ولی در عمل هیچیک از آنها به مرحله اجرا نرسیده است. به همین دلیل لازم است نمایندهای از جامعه معلولان کشور برای نظارت بر اجرای قوانین تعیین شود.