
حمایت از سالمندان
میتوان به جرأت گفت باور غلطی که سالمندی را معادل از کار افتادگی و ناتوانی میداند بزرگترین معضل سالمندان است. تنها باور درست این است که سالمندی بخشی از حیات انسان است که مانند تمامی مراحل، شرایط و ویژگیهای خاص خود را دارد. جامعهای که این حقیقت را بپذیرد میتواند در بهبود کیفیت زندگی سالمندان خود مؤثر باشد. اگر زندگی انسان در دوران جوانی با شور و نشاط و انرژی فراوان همراه است. در دوران سالمندی تحلیل قوا و کاهش فعالیت فیزیکی همراه همیشگی انسان است. پذیرش این شرایط خاص موجب میشود افراد برای ورود به این دوران آمادگی لازم را کسب نموده و سالمندان جامعه دوران سالمندی دلپذیری را تجربه کنند.
مطالب دیگر را در بلاگ ما بخوانید
بهترین سبک زندگی در دوران سالمندی
برای گذران دوران سالمندی به نحو مطلوب باید سه مؤلفه تغذیه سالم، تحرک کافی و حمایت اجتماعی مورد توجه قرار گیرد. مسئله مهم این است که سبک زندگی سالم و رعایت این موارد باید از سنین میانسالی آغاز شود. به عبارت دیگر هر فردی باید بپذیرد که عادات و سبک زندگی او در جوانی و میانسالی بر شرایط او در دوران سالمندی تأثیرگذار است. بهترین راه مقابله با بسیاری از بیماریهایی که سالمندان درگیر آن هستند نیز پیشگیری است. بنابراین آموزشهای عمومی در زمینه سبک زندگی سالم و اهمیت آن برای دوران سالمندی، راهکار مؤثری است که میتواند بهبود کیفی زندگی سالمندان در نسلهای آتی را به دنبال داشته باشد.
-
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید
چالشهای مراقبت از سالمندان
از پیامدهای گریزناپذیر سالمندی، نیاز به حمایت و مراقبت است. لذا پذیرش شرایط خاص سالمندان هم از جانب خودشان و هم از جانب اطرافیان اهمیت زیادی دارد. هم سالمند باید تغییر شرایط و نیاز به دریافت حمایت را بپذیرد و هم اطرافیان و به ویژه کسی که مسئولیت مراقبت را برعهده دارد این تغییر شرایط را پذیرفته باشد. نکته قابل تأمل این است که ضعف و محدودیت در سالمندان تنها به قوای جسمانی محدود نمیشود. آنها از لحاظ روحی نیز بسیار حساس و آسیبپذیر میشوند. این موضوع یکی از دشوارترین چالشهایی است که اطرافیان و حامیان یک سالمند با آن روبرو هستند. ولی به همان دلیل که مادر آه و ناله کودک تبدار خود را با صبوری مادرانه خود تحمل میکند بدخلقیهای سالمندان نیز باید نتیجه ناخودآگاه شرایط سالمندی محسوب شود تا قابل تحمل باشد. به عبارت دیگر کسی که از سالمندی مراقبت میکند باید بپذیرد این رفتارهای ناخوشایند ناشی از درد و ضعف دوران پیری و به نوعی ناخودآگاه است.
اهمّیت معاینات دورهای در سالمندان
بخش اعظم مشکلات افراد مسن ناشی از مشکلات جسمانی و بیماریهای مختلف است. مشکلات بینایی و شنوایی، چربی خون بالا، پوکی استخوان، مشکلات مفاصل و آلزایمر از شایعترین بیماریهای دوران سالمندی است. همانطور که گفتیم سبک زندگی سالم در دوران میانسالی و تلاش برای پیشگیری از این مشکلات مؤثرترین راهکار است. پس از آن، انجام معاینات دورهای پزشکی به منظور تشخیص زودهنگام و جلوگیری از پیشرفت بیماری نیز مفید خواهد بود. ولی در صورت بروز این بیماریها در دوران سالمندی چارهای جز حمایت و مراقبت دائم وجود ندارد.
نقش تحرک در سلامت سالمندان
در دنیای پزشکی اثبات شده که کمتحرکی برای هیچ گروه سنی مناسب نیست. در واقع انسان در هر دورهای از زندگی باید در حد توان خود فعالیت بدنی و تحرک را در برنامه زندگی خود بگنجاند. سالمندان نیز از این لحاظ استثنا نبوده و اهمیت تحرک در سلامت آنها اثبات شده است. بدیهی است ورزش روزانه و فعالیت بدنی کافی نیز از جمله مواردی است که اگر از دوران جوانی و میانسالی آغاز شود اثرات آن در دوران پیری مشخص خواهد شد. ولی حتّی افرادی که به فعالیت بدنی خود در دوران جوانی و میانسالی اهمیت نمیدادند لازم است تحرک در دوران پیری را جدی بگیرند. امروزه از نظر علمی اثبات شده علیرغم ضعف و ناتوانی افراد مسن، حذف تحرک از زندگی آنها نه تنها مفید نیست بلکه مضر نیز هست. بنابراین یکی از بخشهای مهم مراقبت از سالمندان تشویق ایشان به تحرک کافی است.
حمایت اجتماعی از سالمندان
حمایت اجتماعی از سالمندان نیز از مهمترین نیازها در این دوران محسوب میشود. مطالعات نشان داده حمایت اجتماعی در سلامت روانی، میزان رضایت از زندگی و کیفیت زندگی سالمندان تأثیر فراوانی دارد. این حمایت از یک سو به حمایتهای مالی و امکانات رفاهی در جامعه اختصاص دارد. از سوی دیگر به ارتباطات و شخصیت اجتماعی سالمند مرتبط است. به عنوان مثال در سالمندانی که در میان خانواده خود زندگی میکنند مشکلاتی مانند افسردگی کمتر دیده میشود. البته نوع برخورد خانواده با سالمند نیز اهمیت زیادی دارد. برای بهبود کیفی زندگی سالمندان لازم است با ایجاد شرایط مناسب استقلال و عزتنفس سالمند در خانواده حفظ شود.
این مطلب را با یادآوری این نکته به پایان میبریم که در وصف مقام پدر و مادر همین بس که خداوند در قرآن پس از دعوت به خداپرستی، مسلمانان را به نیکویی به پدر و مادر سفارش میکند و اضافه میکند مبادا در دوران پیری آنها را با کمترین بیاحترامی رنجیدهخاطر سازید و در هر حال باید آنها را اکرام کنید. این آیات شاید اشاره به همین چالشهای مراقبت از سالمندان دارد که علیرغم دشواری نباید مانع تکریم آنها شود.