
جاذبههای گردشگری مناطق محروم کشور
جاذبههای گردشگری ایران کشوری چهار فصل با فرهنگ و تمدنی باستانی در سراسر این سرزمین گسترده است. این حتّی مناطق محروم که از بد روزگار و بیمهری مسئولان از حداقل امکانات محرومند نیز از این جاذبههای گردشگری بینصیب نیستند. موهبتهای طبیعی و آثار باستانی موجود در اغلب مناطق محروم کشور را میتوان به عنوان راهکاری برای محرومیتزدایی مورد توجه قرار داد. امروزه در تمام دنیا برای ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی از ظرفیت صنعت گردشگری به خوبی استفاده میشود. حتّی کشورهایی که از جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی محروم هستند با خلق جاذبههای گردشگری مدرن به دنبال جذب توریست و کسب درآمد هستند. بنابراین آشنایی با جاذبههای گردشگری مناطق محروم میتواند گامی مؤثر در راستای جذب سرمایهگذاری و به تبع آن محرومیتزدایی باشد.
جاذبههای گردشگری مکران
در جنوب شرقی ایران و در کناره دریای عمان ساحل استراتژیک و تماشایی مکران قرار دارد. جاذبههای گردشگری مکران هریک به نوعی خاص و منحصر به فرد است. امّا افسوس زیرساختهای لازم برای توسعه گردشگری در منطقه وجود ندارد. در نتیجه روستاهایی مانند روستای در چند کیلومتری سواحل مکران جزو محرومترین مناطق ایران هستند. البته در سالهای اخیر اقداماتی از جانب دولت و نیز جوانان خوشفکر منطقه صورت گرفته است. هماکنون به لطف این اقدامات امکان بازدید از جاذبههای گردشگری مکران و اقامت در اقامتگاههای بومگردی وجود دارد. ولی ظرفیت این منطقه برای جذب گردشگر بسیار بیشتر از اینهاست. سرمایهگذاری در جاذبههای گردشگری مکران بهترین راهحل برای ایجاد اشتغال و محرومیتزدایی در منطقه است. برترین جاذبههای گردشگری مکران عبارتند از:
- ساحل مکران به دلیل منظره بینظیر مجاورت کویر و دریا
- تالاب زیبای لیپار که به دلیل رنگ صورتی آن در برخی ماههای سال به دریاچه صورتی معروف است.
- کوههای مریخی
- روستای تاریخی تیس
- قلعه پرتغالیها
- تپههای گلافشان
مطالب دیگر را در بلاگ ما بخوانید
جاذبههای گردشگری اطراف کرمان
کرمان پهناورترین استان کشور از یک سو دارای جاذبههای گردشگری بینظیر و از سوی دیگر دارای محرومترین روستاهای ایران است. تنوع و تعدد جاذبههای گردشگری کرمان به اندازهای است که فقر و محرومیت شدید روستاهای این منطقه غیر قابل باور است. جذابیت هریک از این اماکن دیدنی به تنهایی برای جذب گردشگر، اشتغالزایی و محرومیتزدایی این منطقه کفایت میکند. برخی از جاذبههای گردشگری اطراف کرمان عبارتند از:
- باغ شاهزاده ماهان: احداث باغی سرسبز و تماشایی در دل منطقه خشک و کویری کرمان منظرهای بدیع است که دانش و هنر مردمان این سرزمین را به رخ میکشد.
- ارگ راین: دوّمین بنای خشتی بزرگ جهان پس از ارگ بم
- روستای سنگی میمند: با قدمتی چند هزارساله که از اوّلین سکونتگاههای بشر به شمار میرود.
- کلوت شهداد: کلوت، سازههای خاکی غریب و حیرتانگیزی است که گویی شهری برای ارواح در دل کویر لوت ایجاد کرده است.
- گندم بریان یا ریگ سوخته: گرمترین نقطه زمین که سنگها و گدازههای آتشفشانی ظاهری غریب برای آن ساختهاند و گردشگران در زمستان و اوایل بهار را برای بازدید از آن انتخاب میکنند.
- پارک ملّی خبر و پناهگاه حیات وحش روچون
روستاهای ییلاقی و آبشارهای فراوانی نیز در ادامه این فهرست میتوان اضافه کرد. امّا نکته مهم این است که در استانی با این همه ظرفیت برای جذب سرمایه محرومترین روستاهای کشور نیز وجود دارد. بسیاری از این روستاها به دلیل خشکسالی سالهای اخیر، منبع درآمد خود از کشاورزی را از دست داده و در زمره مناطق محروم قرار گرفتهاند. با توسعه گردشگری استان کرمان و اختصاص بخشی از درآمد آن به مناطق محروم کرمان به سادگی میتوان محرومیتزدایی در این منطقه را اجرایی کرد.
-
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید
جاذبههای گردشگری کوهرنگ در استان چهار محال و بختیاری
منطقه کوهرنگ که وجه تسمیه آن کوههای رنگین منطقه است از جلوههای عینی جمع اضداد است. منابع طبیعی فراوان آب و هوای بسیار خوب، آبشارها و چشمهها و مناظر طبیعی فوقالعاده با مناطق محروم این منطقه تضاد عجیبی دارد. برخی از جاذبههای گردشگری کوهرنگ عبارتند از:
- روستای دیمه و چشمه دیمه
- آبشار شیخ علیخان
- غار یخی
- منطقه حفاظت شده قیصری
با توجه به کوهستانی بودن این منطقه عدم توسعه راهها از مهمترین مشکلات این منطقه است. جادههای غیر استاندارد و صعبالعبور که بعضاٌ در زمستان کاملاً مسدود میشوند مهمترین عامل محرومیت در روستاهای کوهرنگ است. شدت محرومیت روستاهایی مانند “سرآقا سید” و روستای “بیراهگان” در دهستان موگویی با این منابع طبیعی مایه تأسف است. ظاهراً همین دسترسی دشوار موجب شده تا مسئولین منطقه نیز رسیدگی خاصی انجام ندهند. تنها کمیته امداد امام خمینی بر شرایط منطقه اشراف کاملی دارد. حتّی برخی روستاها از برق، آب و سیستم فاضلاب هم بیبهرهاند.
سخن آخر
برنامهریزی بلندمدت و استفاده از نظرات کارشناسان بومی و ظرفیتهای بومی هر منطقه در فرایند محرومیتزدایی بسیار مؤثر است. اقدامات موردی با اثرات کوتاه مدّت که اغلب در قالب اهدای کمکهای نقدی و غیرنقدی به مناطق محروم صورت میگیرد دردی از این مردم دوا نمیکند. فراهم کردن زیرساختهایی مانند جاده، آب آشامیدنی، برق و گاز حداقل وظیفه دولت در قبال این مناطق است. در مراحل بعدی نیز معرفی جاذبههای گردشگری مناطق محروم و تلاش برای توسعه گردشگری راهکار بسیار مناسبی برای محرومیتزدایی در کشور است. این امر نه تنها اشتغالزایی و کسب درآمد مردم منطقه بلکه کسب درآمد ارزی برای کشور نیز به همراه خواهد داشت.