
اشتغالزایی برای نیازمندان
مهارتآموزی و اشتغالزایی از کارآمدترین اقداماتی است که برای کمک به نیازمندان باید انجام شود. زیرا یکی از چالشهای مهم در مسیر کمک به نیازمندان، عدم پرورش فرهنگ محرومیت است. تمامی مؤسسات خیریه و فعالان این عرصه باید دغدغه فقرزدایی و توانمندسازی اقشار محروم جامعه را در اولویت برنامههای خود قرار دهند. جمعآوری کمکهای مردمی و حمایت مالی از نیازمندان نباید خودباوری و تلاش برای زندگی بهتر را در میان اقشار ضعیف جامعه از بین ببرد.
مانع بزرگی که در این مسیر وجود دارد یک باور عمومی غلط است که مطابق آن، اشتغالزایی و کارآفرینی را مستلزم وجود سرمایه هنگفت میداند. در حالی که با نوآوری و مدیریت صحیح میتوان از کمکهای مردمی به بهترین نحو برای اشتغالزایی نیازمندان بهره گرفت. ما در ادامه به معرفی راهکارهای عملی در این زمینه که سابقه اجرایی موفقی دارند میپردازیم.

اشتغالزایی زنان سرپرست خانوار
یکی از اقشار نیازمند جامعه که همواره به حمایت نیاز دارند زنان سرپرست خانواده هستند. این زنان فداکار از یک سو مسئولیت پرورش فرزندان و از سوی دیگر تأمین مخارج زندگی را برعهده دارند. سادهترین شیوه برای حمایت از این زنان حمایت مالی توسط مؤسسات خیریه و اهدای کمکهای مردمی به ایشان است. البته استخدام و کسب درآمد نیز گزینه دیگری است که در صورت وجود امکانات، قابل اجراست. ولی مسئله اینجاست که اولاً بسیاری از این زنان از نظر دانش و مهارت، صلاحیت کافی برای استخدام را ندارند و ثانیاً اشتغال و دور شدن آنها از خانه مشکلاتی را برای تربیت فرزندان آنها ایجاد مینماید. در حالی که فراهم کردن امکانات برای راهاندازی کسب و کار خانگی برای زنان سرپرست خانوار راهحل مناسبی است که بدون نیاز به خروج از خانه و در عین حضور در کنار فرزندان، موجب کسب درآمد برای ایشان میشود. بدیهی است موفقیت این کار نیازمند حمایت مالی و نیز حمایت در زمینه فروش محصولات توسط مردم و مؤسسات خیریه است. روشن است که تأمین هزینه کسب و کار خانگی برای مؤسسات خیریه آسانتر است.
اشتغالزایی روستایی
نکته مهم در اشتغالزایی برای نیازمندان، بهرهگیری از امکانات و فرصتهای موجود است. به عنوان مثال در بسیاری از روستاهای مناطق محروم، فراهم کردن امکان فروش محصولات بومی برای مردم روستا ایده بسیار مناسبی است. استفاده از فضای مجازی و معرفی این محصولات به مردم میتواند تغییر قابل توجهی در شرایط اقتصادی مردم روستا ایجاد کند. در بسیاری از موارد، مؤسسات خیریه تنها هزینه حمل و نقل و ارسال محصولات را باید تأمین کنند. این هزینه نیز با کمکهای مردمی و حتّی نیروهای داوطلب قابل دسترسی است.
اشتغالزایی با حمایت از کارآفرین
در بسیاری از مناطق محروم و دورافتاده کشور، هستند افرادی که با ایدههای نو، توانایی کارآفرینی دارند. این افراد در صورت دریافت حمایت مالی با بکارگیری امکانات موجود در منطقه میتوانند به یک کارآفرین موفق تبدیل شوند. مؤسسات خیریه میتوانند بخشی از منایع خود برای کمک به نیازمندان را به حمایت مالی از کارآفرینان اختصاص دهند. اگر تحقیق و بررسی کارشناسی دقیقی در ابتدای کار صورت گیرد کمترین آثار این کار، اشتغالزایی در منطقه است. این در حالی است که چنین اقداماتی میتواند خیر و برکات ماندگاری در منطقه داشته و چه بسا عامل رفع فقر و محرومیت از منطقه شود. فراموش نکنید این حمایت مالی میتواند در قالب یک کمپین حمایتی و با جمعآوری کمکهای اندک مردمی صورت گیرد.
اشتغالزایی در منزل
افراد ناتوان و بیمار بسیاری در کشور وجود دارند که توانایی خروج از منزل را ندارند. بخش عمدهای از منابع کشور برای کمک به نیازمندان به این افراد اختصاص مییابد. ولی حتّی اشتغالزایی برای این افراد یا خانواده آنها هم بهترین راه برای حمایت از آنهاست. امروزه راهاندازی کسب و کارهای خانگی رونق دوبارهای یافته است. در کنار آن، کسب و کارهایی هم هستند که در منزل و به صورت دورکاری قابل انجام هستند. مؤسسات خیریه میتوانند بخشی از اقدامات خود را معطوف به آموزش، کسب مهارت و راهاندازی کسب و کار خانگی برای نیازمندان نمایند. با در نظر گرفتن اثرات ماندگار اشتغالزایی برای نیازمندان و اهمیت آن در ریشهکنی فقر و محرومیت در کشور باید گفت این امر باید در اولویت اقدامات مؤسسات خیریه قرار گیرد. ضمن این که مؤسسات خیریه در این زمینه میتوانند از ایده "اهدای تخصص" کارشناسان هر حوزه بهرهمند شوند. به این صورت که برای مهارتآموزی نیازمندان از متخصصین داوطلب استفاده کنند تا در مخارج نیز صرفهجویی صورت گیرد.
اشتغالزایی معلولین
از دیگر گروههایی که در صورت حمایت میتوانند کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند افراد توانیاب و خانوادههای آنها هستند. بسیاری از معلولین در مقایسه با افراد سالم دارای محدودیتهایی هستند ولی این به معنای ناتوانی آنها نیست. اشتغالزایی برای معلولین و سپردن کارهایی در حد توان آنها علاوه بر کسب درآمد موجب تقویت روحیه و افزایش اعتماد به نفس آنها میشود. حتّی در مواردی که معلولیت حاد در خانوادهای وجود دارد نیاز به مراقبت دائمی سبب ایجاد مشکل برای خانواده میشود. اگر مؤسسات خیریه بتوانند با حمایت مالی، امکان اشتغالزایی در خانه را برای این خانوادهها فراهم کنند کمک شایانی به آنها نمودهاند.
در نظر داشته باشید تمام موارد فوق با جمعآوری کمکهای اندک مردمی قابل اجراست. فقط کافی است هریک از ما مسئولیت خود را در این زمینه پذیرفته و از مشارکت در مواردی نظیر کمپین اشتغالزایی برای نیازمندان کوتاهی نکنیم.
همچنین می توانید وارد صفحه همکاری با ما شوید و با ما همکاری کنید و میتوانید کمک های خود را به صورت پرداخت حمایت مالی برای ما ارسال کنید